Tuesday, 2 August 2016
MANFAAT QASEH GOLD ADINDA BAGI WANITA HAMIL, BERPANTANG & MENYUSU
Qaseh Gold Adinda adalah formulasi makanan sunnah seperti kurma, madu, tiin, habbatus sauda', minyak zaitun, air zam-zam, delima dan digabungkan debgan herba terpilih iaitu pegaga, manjakani dan buah markisa.
KURMA
1. Membantu melancarkan saluran kencing karena mengandungi serabut-serabut yang bertugas mengontrol laju gerak usus dan menguatkan rahim terutama ketika melahirkan.
2. hormon yang mirip dengan hormon oksitosin (hormon yang dihasilkan neurohipofisa, bekerja untuk merangsang kontraksi otot polos dinding rahim selama coitus dan melahirkan) yang membantu proses kelahiran. Caranya, hormon oksitosin tersebut menyatu dengan reseptomya memulai kontraksi otot yang teratur secara bertahap, sehingga menyebabkan perluasan leher rahim dan dari situ terjadilah proses kelahiran.
3. Membuat gerakan kontraksi rahim bertambah teratur, sehingga memudahkan dalam melahirkan anaknya.
4. Kandungan gula dan vitamin B1 sangat membantu untuk mengontrol laju gerak rahim dan menambah masa sistolenya.
5. Kaya dengan unsur kalsium dan besi. Kadar besi dan kalsium sangat mencukupi dan penting dalam proses pembentukan air susu ibu, menggantikan tenaga ibu yang digunakan saat melahirkan atau menyusui dan merupakan dua unsur efektif yg penting dalam pembentukan darah dan tulang sum sum bayi.
6. Mencegah terjadi pendarahan ketika melahirkan dan mempercepat proses pengembalian posisi rahim seperti sedia kala sebelum waktu hamil yang berikutnya.
7. Hormon oksitosin juga bermanfaat untuk mengeringkan rahim, meningkatkan kontraksi otot-ototnya yang terjaring satu sama lain seperti jaring, dan serat otot-otot yang terjaring tersebut berkontraksi sedemikian rupa sehingga menyempitkan celah-celah rajutan tersebut yang diantara matanya terdapat kantong darah lembut dan mengeluarkan darah. Hal ini menyebabkan perdarahan berhenti secara bertahap.
8. Demikian juga serat-serat pembuluh darah vena yang berada di sekitar saluran susu di payudara juga mengalami kontraksi, sehingga menjadikan derasnya air susu ketika saluran-saluran ini beserta air susu yang dikandungnya mengalami kontraksi. Dari sana sempurnalah proses penyusuan anak.
MADU
A) IBU MENGANDUNG
1. Menambahkan tenaga untuk ketahanan diri semasa mengandung dan semasa menghadapi saat kelahiran cahaya mata.
2. Mencegah dari berbagai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi, kencing kotor, batuk selsema, lelah dan lain-lain.
3. Mengurangi rasa mual pada masa kehamilan
4. Menambah nafsu makan bagi ibu hamil
B) ANAK DALAM KANDUNGAN
1. Mencegah dari pelbagai penyakit kerana kandungan antibiotik dalam madu dapat membunuh kuman-kuman cahaya mata.
2. Kandungan zat galian dalam madu boleh membantu membina dan menguatkan janin. 3. Kulit yang bersih dan sihat dengan terdapatnya vitamin C yang penuh kuasa dalam madu asli.
4. Membantu secara khusus pertumbuhan fizikal dan mental janin.
5. Penyakit Hepatitis B yang biasa menyerang bayi dapat dihindar dengan amalan madu oleh para ibu yang mengandung.
C) BAGI BAYI YANG BARU LAHIR
1. Meneruskan pemberian madu asli pada bayi yang baru lahir dapat mengeluarkan secara positif lendir yang mungkin terminum semasa bayi itu dilahirkan yang merupakan punca lelah jika tidak habis dikeluarkan.
2. Membersihkan perut bayi dari najis gagak yang menyelaputi dinding perut. Proses penghadaman dapat berjalan dengan sempurna menghindar dari sakit perut.
3. Bayi membesar dengan sempurna dan sihat.
4. Mengelak dari kembung perut bayi.
D) BAGI IBU SELEPAS MELAHIRKAN ANAK
1. Amalkan madu bersama jamu dan telur untuk membina darah serta mempercepatkan proses penyembuhan luka dalam perut atau rahim.
2. Membantu proses penghadaman dan lawas buang air.
3. Membantu mengurang dan mengawal kolesterol – ini kerana kandungan gula asli dalam madu mengandungi antioksidan (maknanya boleh bantu untuk awet muda), juga bebas lemak, bebas kolesterol dan bebas garam.
4. Membantu meredakan kerisauan dan kemurungan – Mengikut kajian perubatan seperti yang dilaporkan oleh akhbar the Daily Mail Britain, mereka yang mengambil madu sebagai supplemen atau diet tambahan boleh membantu meredakan kerisauan dan meningkatkan daya ingatan. Hmm… kalau ikut laporan ni maknanya madu memang sesuai untuk ibu selepas bersalin sebabnya, biasalah lepas bersalin pasti ada yang terkena post natal simptom seperti kemurungan. Jadi mengambil madu boleh membantu meredakan masalah ini.
5. Membantu menyembuh luka pada tubuh – selepas bersalin sebenarnya luka yang dialami bukan sahaja pada bahagian yang di bedah (bagi kes bersalin cesarean) atau pada luka histerektomi (bagi kes bersalin normal) tetapi juga luka di bahagian dalaman badan. Jadi pengambilan madu boleh membantu mempercepatkan penyembuhan luka. Ini kerana didalam madu terdapat antibakteria semula jadi, vitamin C dan bahan yang mampu merangsang pertumbuhan sel baru dan membaiki sel yang rosak.
6. Memberi tenaga segera - Ini kerana madu membantu menambah darah dan juga selera makan selain dari glukos dan fruktos didalam madu yang memberi tenaga segera apabila diambil.
7. Melancarkan perjalanan darah – mengambil madu dapat membantu melancarkan perjalanan darah nifas. Bagi mereka yang tidak bersalin pula, ia boleh membantu melancarkan pengeluaran darah haid.
8. Menguatkan minda – Pengambilan madu sebagai supplemen secara berterusan boleh membantu menguatkan minda. Jadi tidak hairanlah mengapa Islam menggalakkan umatnya mengambil madu sebagai makanan tambahan kerana khasiatnya yang banyak.
HABBATUS SAUDA'
1. Meningkatkan pengaliran susu bagi ibu-ibu yang menyusui anak dengan susu badan.
2. Meransang tenaga tubuh dan membantu memulihkan keletihan
BUAH TIIN
1. Kaya serat makanan, sangat efektif untuk menurunkan berat badan
2. Mengurangkan keletihan, meningkatkan memori dan mencegah Anemia
3. Serat larut yang disebut sebagai Pektin, membantu mengurangi kolestrol darah
DELIMA
1. Dapat mengelakkan/melegakan morning sickness
2. Menjaga dengupan jantung agar tetap normal
3. Menjadikan kulit bayi sihat, gebu dan cantik
4. Melindungi otak bayi sewaktu kelahiran
5. memenuhi bekalan asid folik seperti vitamin dan mineral penting untuk perkembangan bayi
6. Mengandungi potassium yang dapat mengelakkan kekejangan kaki yang biasa dialami oleh ibu mengandung
ZA'FARAN
1. Merangsang pertumbuhan sel-sel otak bayi, menguatkan ingatan dan amat baik jika dimakan dengan madu
2. Dapat mengelakkan/ memyembuhkan bayi terkena jaundis selepas dilahirkan
3. Membantu mendapatkan bayi yang comel, cerah, gebu, sihat dan pintar
AIR ZAM ZAM
Manfaat meminum air zam-zam adalah semasa kita meminumnya dengan niat. Dan berniatlah bersungguh-sungguh sepertimana pesan baginda Rasulullah SAW, "Air Zam-Zam sesuai dengan tujuan orang yang meminumnya" Hadith Riawayat Ibnu Majah
MANJAKANI
1. Kandungan taninnya yang tinggi, membantu mengetatkan rahim dan otot vagina yang mungkin kendur atau pun longgar akibat proses bersalin. Kajian membuktikan bahawa unsur astringen dalam manjakani dapat membantu mengencangkan otot dinding vagina dan mengembalikan keanjalan.
2. Mengawal lendir dan lelehan faraj: Astrigen juga mampu menyerap lebihan darah haid dan nifas
3. Mengecutkan semula tisu-tisu: Astrigen membantu mengecutkan semula tisu-tisu di dalam faraj terutama selepas bersalin
4. Melawaskan pembuangan air kerana Manjakani mempunyai serat makanan yang tinggi
PEGAGA
1. Membantu mengecutkan rahim/peranakan bagi wanita selepas bersalin
2. Memperbaiki dan membantu peredaran darah
BUAH MARKISA
Markisa dikatakan merupakan buah yang berkhasiat kerana ia sumber yang kaya dengan pro-vitamin A, vitamin C, niasin dan riboflavin. Vitamin A merupakan sumber penting anti oksidan yang bertindak menghapuskan radikal bebas. Buah ini juga dapat memperbaiki tisu dan menghalang pelbagai masalah kulit
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment